Jak przyrządzić kurczaka z rożna?

Jeżeli kiedykolwiek próbowałeś/aś kurczaka z rożna, doskonale znasz jego niepowtarzalny smak i aromat. Dzisiejsze urządzenia grillowe dają możliwość samodzielnego przyrządzenia mięs z rożna, dzięki czemu możesz cieszyć się nie tylko kurczakiem, ale i żeberkami, skrzydełkami Kentucky czy innymi, wyjątkowymi daniami. Uprzednie przygotowanie marynaty i wystarczająco długie odstawienie w niej mięsa przyniesie Ci zaskakujący smak, a dzięki rożnie, które z zewnątrz pozostawia skórę chrupką, a wnętrze soczyste – zaskoczysz wszystkie osoby, które zaprosisz na grilla. Sprawdź, jak przyrządzić kurczaka z rożna!

Od czego zacząć?

Najważniejszym aspektem jest dobranie odpowiedniego sprzętu, który rzecz jasna umożliwi nam nabicie kurczaka na rożen. Sprawdzą się tutaj profesjonalne grille gazowe, które mają funkcję podłączenia rożna obrotowego, ale i skrzynki wędzarniczej, o czym warto wspomnieć, jeśli są tutaj kulinarni masterzy. Niestety w przypadku grilla węglowego, pieczenie na rożnie nie jest możliwe, dlatego tak popularny stał się grill gazowy, którego sława przyszła do nas aż z Ameryki.

Jak marynować kurczaka na rożen?

Jedną z ważniejszych kwestii jest odpowiednia marynata, w której mięso powinno leżeć przed pieczeniem przez kilka godzin. Na samym początku dokładnie umyj kurczaka i przesusz go papierowym ręcznikiem. Konieczne jest jego natarcie solą i świeżo mielonym pieprzem, aby dobrze przesiąkł dobranymi przyprawami. Kurczak musi być w całości, tak aby możliwe było również jego natarcie wewnątrz.

Marynata zależnie od indywidualnych preferencji może być oczywiście różna, jednak warto dodać do niej przeciśniętą cytrynę, czosnek, który nada niepowtarzalnego aromatu, paprykę, trochę octu i oliwę. Warto dorzucić także gałązkę rozmarynu, a pod skórę włożyć masło. Kurczaka nasmarować delikatnie marynatą, lecz uważać by nie naruszyć skórki, która w trakcie pieczenia stanie się wyjątkowo krucha i chrupka. Następnie wsadzić kurczaka w marynacie do lodówki, dobrze zrobić to dzień wcześniej, aby mięso całkowicie przesiąkło wszystkimi przyprawami i ziołami.

Polecamy  NNW szkolne – jak działa ochrona ubezpieczeniowa dla dzieci?

Jak nadziać kurczaka na rożen obrotowy?

Nie ma nic prostszego niż nadzianie całego kurczaka na rożen. Wystarczy wbić szpikulec przez środek drobiu, a następnie połączyć jedną część rożna z drugą. Zaprojektowany w innowacyjny sposób pozwoli na intuicyjne i proste połączenie. Teraz wystarczy tylko podłączyć rożen do grilla gazowego i gotowe!

Podsumowanie – kurczak z rożna obrotowego

Przyrządzenie kurczaka z rożna jest doskonałym specjałem, który będzie zachwycać smakiem i zapachem nawet przez kilka dni. Co więcej, zaskoczysz gości świetną potrawą, która do tej pory kojarzyła się wyłącznie z osobnymi budkami lub kurczakiem z rożna w marketach. Kupno grilla gazowego jest z pewnością jedną z lepszych decyzji, gdyż można podłączyć nie tylko rożen, ale i skrzynkę wędzarniczą. Pozwala to na przygotowywanie przeróżnych dań.

Źródło zdjęć: freepik.com